12/5/09

KERUTUP DAGING TERENGGANU


Pada kebiasaanya setiap kali menyambut hari raya tak kiralah aidil fitri atau aidil adha, akak akak memasak rendang campur Minangkabau resepi tradisi turun temurun keluarga belah suami. Tapi nampaknya tahun ni beralih arah, menukar selera. Akak dengan anak bongsu Hariz berpakat nak meyediakan resepi Kerutup Daging Terengganu dari Chef Wan. Sebelum raya memang dah pernah cuba sekali..ni kali kedua lah..
Di sini akak nak share dengan pembaca semua resepinya..cubalah ya. Sedap dan mudah.
Sesuai dimakan dengan nasi minyak dan boleh juga dimakan dengan ketupat..



KERUTUP DAGING TERENGGANU
Sumber : chef wan

Bahan2nya :

Daging lembu 1 kg, dihiris nipis
Santan pekat 500 ml
Asam gelugur 3 keping
Minyak masak 80 ml
Daun limau purut 3 helai
Daun pandan 3 helai diikat
Air 20 ml
Serai 2 batang, dititik
Kulit kayu manis 2 cm
Kerisik 175 gm
Garam dan gula secukup rasa.

Dikisar halus:
Cili kering 20 tangkai
Buah keras 6 biji
Bawang merah 12 ulas
Bawang putih 3 ulas
Halia 1 cm
Kunyit hidup 1 cm
Serbuk ketumbar 2 sudu besar
Bunga cengkih 6 kuntum
Serbuk jintan putih 1 sudu teh
Lada hitam 15 biji
Buah pelaga 4 biji
Serbuk jintan manis 2 susu teh


CARA MEMBUATNYA:

Goreng bahan yang dikisar dengan minyak dalam kuali sehingga wangi. Kemudian masukkan daging, serai, daun pandan, kayu manis dan asam gelugur. Biarkannya mendidih dengan air selama 20 minit.

Apabila hamper pekat, masukkan santan pekat, kerisik, daun limau purut serta garam dan gula secukup rasa.

Biarkan ia masak sehingga betul-betul pekat.

0 comments: